Foto: Tine Bek

Foredrag, bøger og viden om musik, køn og kvindelige musikere

Anya Mathilde Poulsen - foredrag om kvindelige musikere og køn i musik. Foto: Tine Bek

Jeg er forfatter til Vilde kvinder, mørke toner (Gads Forlag) og Feminint forstærket (DR) samt medstifter af det prisbelønnede musikfællesskab HUN SOLO.

 

Med nuanceret viden om musik og køn/repræsentation holder jeg foredrag og oplæg og faciliterer talks.


Jeg har over 15 års erfaring fra DR som radiovært og journalist med musik og litteratur som stofområde. Jeg forelæser også jævnligt på Folkeuniversitetet i København.

 

Mine foredrag passer til biblioteker, højskoler, folkeuniversiteter, efterskoler, aftenskoler og videregående uddannelser, men kan sagtens matche andre sammenhænge.


Se listen over foredrag 


BØGER OG PROJEKTER

'Vilde kvinder, mørke toner - om køn og musik' - Anya Mathilde Poulsen. Omslag: Mette Geisler Dragelykke. Gads Forlag, 2021.


Omslag: Mette Geisler Dragelykke

Fra Weekendavisens anmeldelse:


"Over 340 velskrevne og gennem-researchede sider guider Anya Mathilde Poulsen fyndigt og fængende læseren gennem en forrygende kønspolitisk musikhistorie."


"Det faktuelle er tiptop i orden, Poulsen ejer formidlingens gave, hun kan skrive, og hun brænder for sagen."


- Klaus Lynggaard, 19/9-2021


Læs hele anmeldelsen

VILDE KVINDER, MØRKE TONER - OM KØN OG MUSIK 
(bog, Gads Forlag)


Vilde kvinder, mørke toner er en kalejdoskopisk undersøgelse af betydningen af køn i musik.


Med aktuelle eksempler og historisk bevidsthed præsenteres et bredspektret billede af centrale årsager til den skæve kønsbalance i musikkens verden, samtidig med at vi kommer tæt på en lang række kunstnere, der har udfordret normer og forestillinger om køn.


Hør om den indflydelse, 1950’ernes unge rebeller, kvindeidealer og beatlitteratur har haft for nutidsmusikkens kønnede mulighedsrum. Mød tidlige, normbrydende pionerer som den seksuelt flertydige bluesdronning Ma Rainey, gospelguitargudinden Sister Rosetta Tharpe og Maybelle Carter, der ung og højgravid i 1920’erne revolutionerede countrymusikken med sit guitarspil. Og læs om vilkårene for kvindelige komponister i klassisk musik i en tid, hvor kvinder ofte blev hindret i at udfolde musikalsk kreativitet.


Samtidig er bogen et portræt af aktuelle musikere. Der er nærblikke på opløsningen af kønskategorier hos PJ Harvey og Patti Smith, beskrivelser af heksefiguren som feministisk modstandssymbol hos Courtney Love og Yoko Ono og undersøgelser af de mange måder, køn, krop og seksualitet udfordres på af stjerner som Beyoncé, Taylor Swift, Billie Eilish, Lizzo og Lana Del Rey.


Vilde kvinder, mørke toner er international i sit udsyn, perspektiverer til dansk musik og udfolder sine pointer med referencer til litteratur, billedkunst, film og feministiske tænkere som Virginia Woolf, Simone de Beauvoir, Judith Butler og Rebecca Solnit.

Mere info om Vilde kvinder, mørke toner hos Gads Forlag

Vilde kvinder, mørke toner på Statens Kunstfonds 'Books from Denmark'-liste

Køb signeret eksemplar  - kontakt mig

Fra Lars Movins anmeldelse af Vilde kvinder, mørke toner i Signal:


"Det er en vild og vigtig bog, Anya Mathilde Poulsen har skrevet. En bog, som man måske ikke var klar over, at man havde savnet, men som nu kommer brusende ind på banen og med suverænt overblik og sprogligt overskud kaster lys på den forstemmende historie om, hvordan (kvinde)kroppen og kønnet generelt har været kampzoner i kulturhistorien, og hvordan dette i de seneste århundreder specifikt er kommet til udtryk inden for musikkens verden. Tak for den."


"I flere tilfælde er det simpelthen noget af det bedste, der er skrevet om de pågældende på dansk, men her stopper det ikke, for samtidig rummer bogen også et lag, der hæver sig op over selve portrættet og placerer de omtalte ikoner i både en bredere kulturel og en teoretisk/kønspolitisk ramme."


- Lars Movin, 02/10-2021


Læs hele anmeldelsen

HUN SOLO


HUN SOLO Extravaganza
Forbrændingen, Albertslund, 2019

HUN SOLO - prisbelønnet koncertformat og musikfællesskab

 

HUN SOLO er et musikkolletiv og koncertformat, som jeg stiftede i 2016 sammen med musikerne Kirstine Stubbe Teglbjærg og Nana Jacobi.


HUN SOLO arbejder for at skabe synlighed for de mange unikke, inspirerende og ekstremt kompetente kvindelige og nonbinære musikere, der findes.


Vi har haft over 90 kunstnere med ved vores koncerter - fra Annika Aakjær til Angående Mig, fra Eivør til Emily Holm Nyhuus (Reveal Party) og fra Madame Gandhi til Mariam the Believer. HUN SOLO har turneret i Danmark og på Færøerne, spillet på Roskilde Festival (Avalon Stage), ved SmukFest og i Pakistan.


I 2020 modtog HUN SOLO musikmagasinet GAFFAs særpris for at have gjort "en ekstraordinær indsats for dansk musik".

I 2018 modtog HUN SOLO Ethel-prisen med bl.a. følgende begrundelse:

"Gennem idé og handling viser de, at kvinder faktisk er til at få øje på. Ved også at insistere på, at koncerterne skal være særlige oplevelser, fornyer de koncertformen og fremmer oplevelsen af at diversitet i musiklivet tilfører det ny energi. HUN SOLO løfter debatten om kvinderne i musikken, så den ikke kun er tabeller og kvoter. Gennem deres praksis skaber de nye rum for kvindelige musikere." 


I 2018 etablerede vi pladeselskabet HUN SOLO Records.


Se mere på HUN SOLOs website

Feminint forstærket - Anya Mathilde Poulsen


Omslag: Kajsa Gullberg

FEMININT FORSTÆRKET
(bog, DRs Forlag)

 

En række kvindelige danske musikere fortæller i Feminint forstærket om deres vej ind i musikkens verden, om kampe for at opnå anerkendelse, om troen på sig selv og om unuancerede mediebilleder.


Det er beretninger om at følge sine drømme, trodse egne forbehold og hæve sig over andres fordomme. 


I bogen medvirker bl.a. Signe Høirup Wille-Jørgensen (Speaker Bite Me / Jomi Massage) der har spillet på guitar med knive, stået nøgen på en scene og udgivet sin første soloplade på Kvindernes Internationale Kampdag, Kirstine Stubbe Teglbjærg, der kastede sig ind i debatten om synet på kvindelige musikere, da det gik op for hende, at medierne og branchen troede, at hun ikke var andet end den klædelige frontfigur i bandet Blue Foundation, Kira Skov, der efterlyser et større mod hos kvinder til at gå i clinch med det grimme, og Henriette Sennenvaldt (Under Byen), der i en tidlig alder faldt for musik, som turde gå ud i feminine ekstremer og derfor selv har søgt mod dette "forbudte" udtryk i sin egen musik.


Køb Feminint forstærket som fysisk eksemplar - kontakt mig

Køb e-bog hos saxo.com

Lån via bibliotek.dk

Anya Mathilde Poulsen og Gry Jexen, Kvinde Kend Din Historie


Grafik: Thit Thyrring/Kvinde Kend Din Historie

KVINDE KEND DIN HISTORIE - om Maybelle Carter 
(podcast)

 

I dette afsnit af Gry Jexens prisbelønnede podcast Kvinde Kend Din Historie får du historien om countrymusikkens imponerende og inspirerende godmother, Maybelle Carter.


Sammen med sin gruppe The Carter Family støbte 'Mother' Maybelle Carter selve fundamentet for den moderne countrymusik og blev vidt berømt for sin særlige guitarteknik, der er opkaldt efter hende: The Carter Scratch


The Carter Familys debutudgivelse blev indspillet i 1927, da Maybelle Carter var bare 18 år gammel og højgravid.


Senere blev hun matriark i et countrymusikkens royale familiedynasti med døtrene Helen, June og Anita og bl.a. svigermor til Johnny Cash.


Kvinde Kend Din Historie kan lyttes hos Podimo:

https://podimo.dk

Anya Mathilde Poulsen i Fordi Du Er Kvinde, DR2

FORDI DU ER KVINDE 
(DR2)

 

I DR2-serien Fordi du er kvinde, afsnit 5 - "Kvinders kunst sælger ikke" - fortæller jeg om den historiske baggrund og aktuelle situation i musikkens verden. 


Fordi du er kvinde fik fem ud af seks stjerner hos Filmmagasinet Ekko, som bl.a. skrev:


"Seriens store styrke er, at den insisterer på, at kvinder først og fremmest er mennesker. Den viser, hvordan udsagn og argumenter imod kvinder har gjort os mindre. Vi pakkes ind i alle mulige forestillinger om vores ringe formåen sammen med lag af sminke og unødvendigt stof."

Anmeldelsen fremhæver også, at "argumenterne og erfaringerne i Fordi du er kvinde er så stærke, at det kan få mænd med olie og hård hud på hænderne til at lytte.”


Se 'Fordi du er kvinde' online hos DR


Læs hele Ekkos anmeldelse

Anya Mathilde Poulsen i Fordi Du Er Kvinde, DR2

LYDSPOR 
(podcast, Roskilde Bibliotekerne)

 

Roskilde Bibliotekernes musik- og litteraturpodcast, som jeg var hovedproducent på.


Hør bl.a. artist talks med Bisse om Kaj Munk, Thomas Bernhard og Fernando Pessoa; med Katinka om Olga Ravn, Tine Høeg og Cecilie Lind; med Caspar Eric om Judith Butler, Chief Keef og Placebo; med Jeanett Albeck om Tove Ditlevsen, Shakespeare og kontaktannoncer; og med Thomas Bang om hans prisbelønnede Nick Cave-teaterkoncert.


Lyt til Lydspor på iTunes


Lyt til Lydspor på Spotify

Se listen over mine foredrag


PJ Harvey, Patti Smith, Beyoncé, Kate Bush, Dolly Parton, Sister Rosetta Tharpe, Ma Rainey, 'Mother' Maybelle Carter, Lana Del Rey, Courtney Love og mange flere....


Læs mere